Passagiers

 Brighton is een beroemde ressort aan de Britse zeekust. De stad bevindt zich aan de zuidkust van Engeland, in plechtige provincie East Sussex. Hoewel de stad zijn wortels heeft vóór de Normandische verovering van 1066, nam de bekendheid pas echt toe in de 18de eeuw, toen de stad onder de aristocratische klasse bekend werd als een toevluchtsoord voor zeebaden.

Nog steeds maakt toerisme een belangrijk deel uit van het alledaagse leven in Brighton. Vandaag de dag zoeken mensen er rust voor het drukke stadsleven. Daarom wordt de stad ook wel 'Londen aan zee' genoemd. Brighton vormt ook de thuisbasis van een zinderende cultuurscène. Daarnaast zijn er twee universiteiten en vindt u er één van de grootste holebigemeenschappen van het Verenigd Koninkrijk. De stad wordt vaak in één adem genoemd met progressieve politiek. Dat blijkt ook uit het feit dat de stad als eerste in Engeland een parlementslid van de Groenen afvaardigde.

 

Vijf dingen die u kunt doen in Brighton

Bent u van plan om dit eigenzinnige resort aan de zee te verkennen? Ontdek dan de 'must see'-attracties die geen enkele bezoeker mag missen. We zetten vijf zaken op een rijtje voor uw bezoek aan Brighton. Natuurlijk ontbreekt ook de plattegrond niet, zodat u weet hoe u de toeristische trekpleisters bereikt.
 

De pier van Brighton

Een bezoek aan Brighton is niet compleet wanneer u niet op de pier hebt gewandeld om de zeelucht in te ademen en de atmosfeer vol familieplezier te voelen. Deze ingrediënten worden al generaties lang door vakantievierders aangeleverd. De pier van Brighton, officieel 'Brighton Marine Palace and Pier' genoemd en vaak 'Palace Pier' genoemd, werd geopend in 1899. Jarenlang was er een theater aan het einde van de pier gevestigd. Dit theater werd in 1986 gesloopt en nooit hersteld. Daarom vinden er nu kermissen plaats.

 Madeira Drive, Brighton, BN2 1TW. Telefoonnummer: 01273 609361

dover calais  

Royal Pavilion

 Er zijn maar weinig gebouwen in Engeland die zo exotisch en flamboyant zijn als het Royal Pavilion (zie foto hierboven), waarschijnlijk het meest iconische gebouw in Brighton. Het gebouw werd in 1787 door George, Prince of Wales, gebouwd als kusthuis. Later bouwde John Nash het om tot een extravagant paleis in de Indo-Saraceense stijl die destijds India domineerde.

 In 1817 huurde George kunstenaar-ontwerpers Frederick Crace en Robert Jones om de weelderige decoraties en het meubilair die zo kenmerkend voor het Pavilion zijn geworden, te ontwerpen. Ook moesten zij zorgen voor een omgeving waarin de prins-regent zijn legendarische feesten aan zee kon organiseren. Vandaag de dag kunnen bezoekers van het beroemde paleis door de fantastische kamers lopen en hun hart ophalen aan de pracht in dit koninklijke vakantiehuis.

 Pavilion Buildings, Brighton, BN1 1EE. Telefoonnummer: 03000 290900

dover calais  

The Lanes

 Op een steenworp afstand van het kiezelstrand van Brighton liggen The Lanes, vroeger het hard van het oude vissersdorpje Brightelmstone. In de loop der eeuwen zijn de kronkelende steegjes en nauwe straatjes ondergedompeld in geschiedenis, waardoor ze nu de perfecte locatie vormen voor een urenlange wandeltocht langs curieuze winkeltjes, restaurants en pubs. Tot de historische locaties in de The Lanes behoren Black Lion Lane, waarvan het verhaal gaat dat Charles II deze steeg ooit gebruikte om te ontsnappen, en Quadrophenia Alley, een beroemde omgeving waarin de cultfilm Quadrophenia werd opgenomen.

dover calais  

Sea Life Centre

 Een bezoek aan het Sea Life Centre, bij de pier van Brighton, dompelt u onder in de wonderlijke onderwaterwereld. U vindt hier meer dan 1.500 schepselen en meer dan 50 vitrines waarbij jong en oud zeker hun hart kunnen ophalen. In 2013 wordt de Octopus Garden geopend. Kunt u de gigantische Pacifische inktvis in zijn hol ontdekken?

Brighton Marina

 Wanneer u er even tussenuit wilt om lekker te gaan winkelen, kunt u uw hart ophalen in Brighton Marina. De haven vormt de thuisbasis voor het outletcentrum van Brighton. Hier kunt u dure merken tegen scherpe prijzen kopen. Natuurlijk vindt u aan de boulevard talloze plekjes om even uit te blussen en te eten en te drinken nadat u zich hebt uitgeput tijdens uw koopjesjacht.
 
 Brighton Marina, Brighton, BN2 5UF.
 De reis

Brighton bevindt zich aan de zuidkust. De stad is eenvoudig te bereiken via de veerboot naar Engeland vanuit Calais. De rit vanuit Dover via de snelweg duurt minder dan twee uur.

 MyFerryLink verzorgt elke dag tot 16 overtochten tussen Calais en Dover. U kunt uw overtocht al reserveren vanaf £ 30 per enkele reis. Kijk daarvoor op onze reserveringspagina op de websiteof bel 0844 2482 100.

Overige informatie

 Meer informatie over Brighton en een verblijf aan de kust vindt u op de website van Visit Brighton.